Si ta mësoj fëmijën të ndajë lodrat me shokët dhe pse është kaq e rëndësishme

Pse ndarja është e rëndësishme

Fëmijët duhet të mësojnë të ndajnë në mënyrë që të mund të krijojnë dhe të mbajnë miq, të luajnë në grup, të negociojnë dhe të përballen me zhgënjimin. Ndarja i mëson fëmijët për kompromisin dhe drejtësinë. Ata mësojnë se nëse u japim pak të tjerëve, mund të marrim edhe pak nga ato që duam.

Ndarja është një pjesë kyçe e mirëkuptimit me të tjerët, kështu që bëhet gjithnjë e më e rëndësishme kur fëmija juaj fillon të ketë takime lojërash dhe të shkojë në çerdhe, kopsht ose parashkollor.

Ndihmoni fëmijën tuaj të mësojë rreth ndarjes

Fëmijët mësojnë shumë thjesht duke parë se çfarë bëjnë prindërit e tyre. Kur modeloni ndarjen dhe ndryshimin e mirë në familjen tuaj, kjo u jep fëmijëve tuaj një shembull të shkëlqyer për t’u ndjekur.

Fëmijët gjithashtu kanë nevojë për mundësi për të mësuar dhe praktikuar ndarjen. Këtu janë disa mënyra për të inkurajuar ndarjen në jetën e përditshme:

Flisni se pse ndarja është e mirë për fëmijën tuaj dhe të tjerët.

Ju mund të thoni diçka të tillë si: “Kur ndan lodrat tuaja me shokun, të gjithë do të argëtohen”.

Vini në dukje ndarjen e mirë nga të tjerët. Për shembull, “Shoqja jote” po i ndante lodrat e saj shumë mirë. Ishte shumë e sjellshme nga ana e saj”.

Luaj lojëra me fëmijën tuaj që përfshijnë ndarjen dhe marrjen e radhës. Flisni me fëmijën tuaj për hapat, duke i thënë gjëra të tilla si: “Tani është radha ime të ndërtoj kullën, pastaj është radha jote. Ti ndan blloqet e kuqe me mua, dhe unë ndaj blloqet e gjelbra me ty”.

Flisni me fëmijën tuaj për ndarjen para takimeve me fëmijët e tjerë. Për shembull, mund të thuash: “Kur të vijë Gjeorgjia, do të duhet të ndash disa nga lodrat e tua. Pse nuk e pyesim atë me çfarë dëshiron të luajë?” Ju gjithashtu mund të flisni me fëmijën tuaj rreth ndarjes përpara se të fillojë kopshtin ose parashkollorin.

Edhe pse është e rëndësishme të ndash, është mirë që fëmijët të kenë disa lodra që i mbajnë vetëm për vete. Është një ide e mirë t’i hiqni këto lodra të veçanta kur fëmijët e tjerë vijnë për të luajtur në shtëpinë tuaj. Kjo mund t’ju ndihmojë të shmangni problemet me ndarjen. Gjithashtu i tregon fëmijës tuaj se ju e kuptoni se disa gjëra janë të çmuara për të.

Kur fëmija juaj e ka të vështirë të ndajë

Nëse fëmija juaj e sheh të vështirë ndarjen, është mirë të qëndroni pranë kur fëmija juaj luan me fëmijë të tjerë dhe inkurajoni fëmijën tuaj që të mos harrojë të ndajë. Kur fëmija juaj përpiqet të ndajë, ju mund të thoni saktësisht se çfarë bëri mirë fëmija dhe sa krenare jeni.

Nuk ka asnjë arsye për të shmangur takimet e lojrave nëse fëmija juaj ende po mëson të ndajë. Në vend të kësaj, përdorni takimet si një shans për të ndihmuar fëmijën tuaj të praktikojë ndarjen me të tjerë.

Për fëmijët mbi 3 vjeç mund të ndihmojë krijimi i pasojave për mosndarjen

Kur përdorni pasoja për mosndarjen, është e rëndësishme që pasojat të lidhen me gjënë që po ndahet – ose nuk ndahet! Për shembull, nëse fëmijët nuk përdorin një tren lodër, ju mund ta largoni trenin nga të dy për një periudhë të shkurtër kohe. Asnjë fëmijë nuk mund të luajë me trenin, kështu që pasojat ndihen të njëjta për të dy. Kjo gjithashtu mund t’i shtyjë fëmijët të mendojnë se çfarë duhet të bëjnë nëse duan të luajnë me lodrën së bashku.

Kur mendoni se janë gati, mund ta ktheni lodrën në mënyrë që fëmijët të kenë një mundësi tjetër për të treguar se mund ta ndajnë.

Add Your Comment