Si e ndihmon kërcimi shëndetin mendor?

Disa njerëz preferojnë të kërcejnë vetë me këngët e tyre të preferuara në Spotify ose në radio. Të tjerë duan të mësojnë vallëzimin në salla të posaçme me profesionistë në rryma të ndryshme muzikore.

Pavarësisht nëse preferoni vallëzimin solo ose përfshirjen në një program më të formalizuar dhe koreografik, kërcimi ofron pluse të dukshme për shëndetin tuaj fizik.

Ju nuk jeni vetëm duke e lëvizur trupin në mënyrë ritmike dhe duke shprehur ndjenjat. Ju jeni duke djegur kalori dhe po bëni një stërvitje me siguri. Por ky aktivitet fizik krijues dhe argëtues është gjithashtu një ndihmë për funksionimin e trurit tuaj. Po pushoni nga puna, familja dhe streset e përditshme. Përfitimet për shëndetin tuaj mendor që vijnë nga kërcimi mund të mos jenë aq të dukshme, por ato janë të shumta dhe të thella.

Kërcim i lirë

Sipas një studimi të UCLA Health, vallëzimi i vetëdijshëm dhe i rrjedhshëm prodhoi përfitime pozitive të shëndetit mendor midis pjesëmarrësve. Ai u bazua në një anketë me 1000 kërcimtarë në mbarë botën që kishin depresion, ankth ose një histori traume.

Një shumicë e konsiderueshme, 98% e të gjithë kërcimtarëve thanë se praktika përmirësonte gjendjen e tyre. Shumë raportuan gjithashtu se vallëzimi i ndërgjegjshëm u dha atyre më shumë besim dhe dhembshuri.
Prabha Siddarth, PhD, statisticien hulumtuese në Institutin Jane dhe Terry Semel për Neuroshkencën dhe Sjelljen Njerëzore në UCLA dhe autor i vjetër i studimit vuri në dukje se si pjesëmarrësit ndiheshin në rrjedhë ose në zonë duke kryer këtë vallëzim të udhëhequr nga ata vetë.

Kërcim koreografik

Në një studim tjetër të fundit, të botuar në Frontiers in Aging Neuroscience, studiues krahasuan efektet e ecjes, shtrirjes dhe vallëzimit në lidhjen elektrike dhe lëndën gri të trurit të plakur. Kërcimi pati efektin pozitiv më të dukshëm.
Pasi rekrutuan vullnetarë në të 60-at dhe 70-at e tyre me tru të shëndetshëm që nuk shfaqnin shenja të dëmtimit kognitiv, studiuesit i vendosën rastësisht në tre grupe. Një grup ecte, tjetri u shtri dhe bëri stërvitje ekuilibri dhe grupi i fundit mësoi kërcimin e vendit. Koreografia e kërcimit u bë gjithnjë e më sfiduese me kalimin e kohës.
Të gjithë bënin aktivitetin e caktuar për një orë në ditë, tri herë në javë. Pas një periudhe prej gjashtë muajsh, truri i vullnetarëve u ri-skanua dhe u krahasua me kohën kur ata kishin filluar regjimet e tyre.
Agnieszka Burzynska, autorja kryesore e studimit, e cila aktualisht është një neuroshkencëtare dhe drejtore e laboratorit BRAiN në Universitetin Shtetëror të Kolorados, zbuloi se vetëm një grup tregoi një përmirësim – kërcimtarët e vendit.
Pjesëmarrësit që mësuan kërcimin e vendit tani kishin lëndë të bardhë më të dendur në pjesën e trurit që përpunonte kujtesën. Lënda e bardhë zakonisht shpërbëhet ndërsa një person plaket, gjë që mund të kontribuojë në rënien njohëse. Prandaj, kërcimi e mbrojti trurin nga neurodegjenerimi i shkaktuar nga plakja. Pra, kërcimi nuk është vetëm një aktivitet aerobik i mirë për shëndetin tuaj fizik. Ndihmon trurin tuaj!
Kërcimet e vendit, vallëzimi i sallës së ballit, tango, salsa dhe valsi bëhen të gjitha me të tjerët. Kur merrni pjesë në këto kërcime, përfshiheni edhe në një aktivitet shoqëror të dobishëm. Ju gjithashtu po stimuloni trurin tuaj në mënyrë konjitive ndërsa mësoni hapat drejt valles.

Kërcim i sinkronizuar

Në një studim tjetër të kohëve të fundit, me bazë në Brazil, vallëzimi i sinkronizuar me të tjerët u mundësoi njerëzve të ndiheshin më afër njëri-tjetrit dhe nxiti miqësinë. Ai gjithashtu rriti tolerancën ndaj dhimbjes.
Në këtë studim të veçantë, studiuesit donin të shihnin efektin e endorfinës në dhimbje. Dhimbja u mat nga fryrja e vazhdueshme e një manshete të presionit të gjakut në krahët jo dominues të subjekteve. Pjesëmarrësve të studimit iu kërkua të tregonin kur presioni u bë i pakëndshëm ndërsa ata kërcenin.
Rezultatet e hulumtimit treguan se ata që lëviznin më energjikisht dhe në sinkron lidhen me të tjerët dhe gjithashtu kishin një prag më të lartë dhimbjeje.

Terapia e vallëzimit

Disa njerëz zgjedhin terapi kërcimi ose lëvizjeje. Është përcaktuar nga Shoqata Amerikane e Terapisë së Vallëzimit (ADTA) si “përdorimi psikoterapeutik i lëvizjes për të promovuar integrimin emocional, social, kognitiv dhe fizik të individit”, me qëllim të përmirësimit të shëndetit dhe mirëqenies.
Një studim kërkimor u krye mbi efektet e lëvizjes dhe kërcimit në rezultatet psikologjike të lidhura me shëndetin. Gjetjet e tij ishin premtuese. Përfitimet e lëvizjes dhe kërcimit përfshinin rritjen e cilësisë së jetës dhe aftësive ndërpersonale, ndërsa në të njëjtën kohë ulnin depresionin dhe ankthin.
Nëse nuk e kishit menduar ende kërcimin, mendoni përsëri për përfshirjen e kërcimit në programet tuaja të shëndetit fizik dhe mendor.

Përfitimet e kërcimit

Përfitimet e shëndetit mendor nga kërcimi:

• Mban mendjen të mprehtë
• Përmirëson vetëvlerësimin
• Përfshin aftësi sociale
• Rrit nivelin e endorfinës
• E bën më të lehtë për t’u lidhur me të tjerët
• Përmirëson disponimin tuaj
• Pakëson vetminë
• Lehtëson depresionin
• Ul ankthin
• Ndihmon kujtesën
• Mund të parandalojë demencën
• Rrit pragun e dhimbjes
• Redukton perceptimin e dhimbjes

Përfitimet shëndetësore fizike të kërcimit:

• Përmirëson tonin e muskujve
• Rrit fuqinë e muskujve
• Rrit rrahjet e zemrës
• Përmirëson mushkëritë
• Rrit qarkullimin
• Ul rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare
• Nxit fitnesin aerobik
• Përmirëson qëndrimin
• Bën kockat më të forta
• Zvogëlon rrezikun e osteoporozës
• Ndihmon në menaxhimin e peshës
• Përmirëson fleksibilitetin
• Koordinim dhe shkathtësi më të mirë
• Rritje e qëndrueshmërisë

Add Your Comment