Ankthi në fëmijëri, llojet më të shpeshtë përgjatë rritjes. Nga Lorela Garuli

Pjesa më e madhe e fëmijëve përjetojnë ankth të mirëfilltë apo caste ankthi në periudha të caktuara të fëmijërisë. Disa nga frikërat më të zakonshme të të sapolindurve dhe fëmijëve deri 2 vjec kanë të bëjnë me frikën nga ndarja, nga zhurmat e tingujt e fortë, njerëzit e huaj e të panjohur. Nga mosha 2 deri në 4 mund të…

Learn More

Ankthi në fëmijëri, llojet më të shpeshtë përgjatë rritjes. Nga Lorela Garuli

Pjesa më e madhe e fëmijëve përjetojnë ankth të mirëfilltë apo caste ankthi në periudha të caktuara të fëmijërisë. Disa nga frikërat më të zakonshme të të sapolindurve dhe fëmijëve deri 2 vjec kanë të bëjnë me frikën nga ndarja, nga zhurmat e tingujt e fortë, njerëzit e huaj e të panjohur. Nga mosha 2 deri në 4 mund të…

Learn More

Zakonet shëndetësore që shkaktojnë ankth

Zakonet e këqija shëndetësore mund të shkaktojnë ndjenja ankthi. Ashtu si problemet e shëndetit fizik, çështjet e shëndetit mendor mund të përkeqësohen në varësi të asaj që hani dhe pini, dhe si e trajtoni trupin tuaj. Zakonet shëndetësore që shkaktojnë ankth Konsumi i një sasie të lartë kafeine Kafeina gjendet në kafe, çaj, disa pije joalkoolike, çokollatë, dhe disa ilaçe.…

Learn More

Inflamacioni i zorrëve shkakton ankth dhe depresion

Në revistën e njohur shkencore “Science”, një ekip studiuesish nga Humanitas në Milano i koordinuar nga profesoresha Maria Rescigno, drejtuese e Laboratorit të Imunologjisë Mukozale dhe Mikrobiotike dhe profesoreshë e Patologjisë së Përgjithshme në Universitetin Humanitas, ka publikuar rezultatet e një studimi që hap skenare të reja në njohjen e funksionimit të njërës prej barrierave midis qarkullimit të gjakut dhe…

Learn More

Tri këshilla praktike për të tejkaluar perfeksionizmin

Ndryshe nga ç’mund të duket dhe mendohet, perfeksionizmi shoqërohet me vështirësi emocionale, të tilla si ankthi. Perfeksionizmi nuk është një katalizator, por një pengesë për suksesin. Mendimi “gjithçka ose asgjë” është një shenjë dalluese e perfeksionizmit. Kornizoni perfeksionizmin Perfeksionistët shpesh ngurrojnë të heqin dorë nga tendencat e tyre perfeksioniste nga frika se mos humbasin avantazhin ose mbeten pas “konkurrencës”. Ata…

Learn More

Pse disa fëmijë nuk flasin në situata të caktuara? Kur duhet të shqetësohemi? Nga Aurora Lushej, logopede

Ju ka ndodhur të takoni një fëmijë, i cili, pasi keni tentuar e tentuar të bisedoni me të, nuk ju ka kthyer përgjigje, është fshehur pas prindërve apo ka ulur kokën dhe keni menduar  me vete “Sa i turpshëm qenka!”. Madje, mund ti keni thënë prindit të fëmijës apo edhe vetë fëmijës “Sa i turpshëm qenke!”.  Është e vërtetë që…

Learn More