Pagjumësia për shkak të pajisjeve dixhitale, kujdesi që duhet treguar ndaj fëmijëve

Drita e pajisjeve dixhitale është gjithmonë e dëmshme, por sidomos në mbrëmje, sepse mund të shkaktojë shqetësime të gjumit. Deri në atë pikë sa tani ekspertët po flasin për pagjumësinë e smartfonëve edhe për fëmijët. Stimujt elektronikë Stimujt elektronikë dëmtojnë gjumin. Hulumtimet, sot, thellohen në pyetjen duke u fokusuar në nivelet e stresit që mund të shkaktojnë. Sipas studimit, të…

Learn More

Frika e fëmijëve nga dentisti; këshilla sesi të ndihmojmë fëmijët

Nga Emine Vardari, psikologe   Shpesh prinderit e perceptojne viziten e femijes se tyre tek dentisti si nje fakt normal. Ata konsiderojne se pergatitja paraprake nuk eshte e nevojshme. Nëse ankthi që shkakton frika nga dentisti nuk zgjidhet gjatë viteve të fëmijërisë së hershme, ka shumë të ngjarë që të vazhdojë të rritet deri sa të kthehet në fobi. Prindërit…

Learn More

“Squid Game”, Lorela Garuli: Nxit dehumanizimin, dhuna “përqafohet” dhe imitohet shumë lehtë nga fëmijët

Po t’i bëhet një analizë jo shumë e thellë, por qoftë edhe sipërfaqësore psikologjike dhe sociale, pikërisht synohet që të vihen në pah, është pasqyrimi i kësaj lloj konkurence që ne jetojmë, i dehumanizimit, i faktit që qëllimi justifikon mjetin, i faktit që ka një dilemë morale. Në episodin e fundit, loja mes dy personazheve që kishin qenë shokë të…

Learn More

Vizatimi në kontekstin ligjor; si të kuptojmë elemente të abuzimeve. Nga Lorela Garuli

Natyra e koklavitur njerëzore e vendos psikologjinë përpara detyrave përherë e më të vështira, kur është fjala për të kuptuar mekanizmat e funksionimit të saj, sidomos brenda mjediseve ligjore. Motivet që shtyjnë dikë të kryejë një krim, të abuzojë me një fëmijë, rastet delikate të marrjes së vendimit mbi vendosjen e kujdestarisë kur prindërit po divorcohen e shumë të tjera,…

Learn More

Vizatimi i pemës tek fëmijët, cili është informacioni që na jep? Nga Lorela Garuli

Pema si një simbol dhe figurë ka qenë përherë e pranishme në çdo kohë përgjatë historisë së zhvillimit njerëzor. Nën një këndvështrim pak metaforik, pema mund të shihet si një manifestim ndërmjetësues mes njeriut dhe natyrës; një element lidhës mes tokës dhe qiellit, por nga ana tjetër me një cikël të vetin jetësor, veçoritë e lindjes, zhvillimit, rigjenerimit, plakjes dhe…

Learn More

Si t’u lexojmë librat fëmijëve? Nga Ertiola Lugji

Sot është Dita Botërore e Librit (23 Prill), prandaj do të shpjegohen për taktikat e leximit efikas. A e dini se leximi i librave për fëmijën tuaj është një prej mënyrave më efektive për përmirësuar aftësitë e tij gjuhësore dhe të të folurit? Madje, kjo vlen për të gjithë fëmijët; edhe për ata që nuk kanë probleme të komunikimit. Le…

Learn More

Vitaminat më të nevojshme për zhvillimin e fëmijëve nga mosha 1-3 vjec; karakteristika dhe nivelet e duhura

JONA SALI FARMACI “MAJLINDA” DURRES     Vitaminat janë substanca ushqyese të cilat organizmi i njeriut nuk mund t’i sintetizojë, por mund t’i marrë me anë të një diete të ekuilibruar dhe larmishme. Pra, ato luajne rol thelbësor për të gjitha funksionet e organizmit përfshirë rigjenerimin e indeve dhe mirëmbajtjen e shëndetit të njeriut.   Vitaminat ndahen në dy grupe:…

Learn More

Ç’është terapia e lojës?

Terapia e lojës është një ndërhyrje psikologjike që përdor lojën, kryesisht me fëmijët, për t’i ndihmuar të zgjidhin konflikte të ndryshme emocionale, e cila mund të përdoret nga mosha 2-vjecare deri në adoleshencë Bazohet tek loja dhe benefitet e shumta që ajo ka në zhvillimin emotiv, kognitiv e social të fëmijëve. Terapistët e lojës përdorin materiale të shumta e të…

Learn More

Çfarë mund të kuptohet për ndjenjat e fëmijëve nëpërmjet ngjyrave që përdorin në vizatimet e tyre?

Nga Lorela Garuli Rreth moshës 3-vjeçare kur fëmijët fillojnë të kenë interes të veçantë në përdorimin e ngjyrave, pjesa më e madhe e tyre parapëlqejnë ngjyrat e ngrohta dhe të forta ndërsa mungesa totale e ngjyrave tregon një boshllëk emotiv dhe një prirje antisociale. Që prej moshës 3/4-7/8 vjeçare, fëmijët përzgjedhin ngjyrat në vizatimet e tyre sipas emocionalitetit dhe ndjenjave…

Learn More