Elementi i të mirës dhe të keqes në përrallat e fëmijëve, nga psikologia Lorela Garuli

Përrallat janë ndër elementet kryesore përmes të cilave rritet një fëmijë. Që të vegjël, prindërit u lexojnë atyre libra që përshtaten me moshën e tyre dhe gjithë fëmijëria është e mbushur me personazhe përrallash. Këta të fundit, janë gjithmonë të paraqitur bardhezi, ose shumë të mirë, ose shumë të këqinj. Si ndikon kjo gjë tek fëmijët dhe te rritja e…

Learn More

Vizatimi i figurës njerëzore nga fëmijët, detaje dhe interpretime

Pjesë nga libri “Interpretimi i vizatimeve të fëmijëve”, Lorela Garuli  Në tërësinë e vizatimit që fëmija paraqet u kushtohet vëmendje si përmbajtjes, ashtu edhe formës. Do të thotë se mund të lexohet si ka vizatuar dhe më pas çfarë ka vizatuar. Do të analizohet pra në dy drejtime, aspektet formale dhe përmbajtja simbolike. Aspektet formale. Është fjala për të vlerësuar…

Learn More

“Squid Game”, Lorela Garuli: Nxit dehumanizimin, dhuna “përqafohet” dhe imitohet shumë lehtë nga fëmijët

Po t’i bëhet një analizë jo shumë e thellë, por qoftë edhe sipërfaqësore psikologjike dhe sociale, pikërisht synohet që të vihen në pah, është pasqyrimi i kësaj lloj konkurence që ne jetojmë, i dehumanizimit, i faktit që qëllimi justifikon mjetin, i faktit që ka një dilemë morale. Në episodin e fundit, loja mes dy personazheve që kishin qenë shokë të…

Learn More

Vaksinimi i studentëve, Lorela Garuli: Të synojmë bindjen dhe jo imponimin

Vaksinimi i detyruar i studentëve ka ngjallur shumë pakënaqësi e kundërshti si në radhët e tyre, edhe në radhët e profesionistëve të ndryshëm si ata të shëndetit fizik, ashtu edhe ata të shëndetit mendor, apo të çështjeve sociale. Për këtë temë u diskutua në emisionin e mbrëmshëm “Quo Vadis” në Vizion Plus duke i dhënë zë të gjitha palëve. Ne…

Learn More

Shkëputja dhe rikthimi i fëmijës në çerdhe për shkak të virozave, analizë psikologjike nga Lorela Garuli

Periudha e vjeshtës është koha kur shumë nëna vendosin të çojnë për herë të parë vogëlushët e tyre në çerdhe, gjë që shoqërohet me ankthin e ndarjes, pasiguritë nëse kanë bërë zgjedhjen e duhur, frikën për përshtatjen e fëmijës me ambientin e ri, edukatoret, bashkëmoshatarët e shumë dilema të tjera. Por, duke qenë hera e parë që fëmija ekspozohet në…

Learn More

Komentet e dëmshme nga të rriturit “e pushtetshëm” drejtuar fëmijëve, nga Lorela Garuli

Prej disa ditësh, në rrjet qarkullon një video e shkëputur nga një program televiziv, ku fëmijë të moshave të ndryshme konkurrojnë me njëri-tjetrin në kërcim. Në videon në fjalë kanë tërhequr vëmendjen komentet që dy nga anëtarët e jurisë i bëjnë një vogëlusheje lidhur me peshën dhe marrëdhënien e saj me ushqimin. Ditën e sotme, psikologia Lorela Garuli ka publikuar…

Learn More