7 fjali që manipuluesit emocionalë (gaslighter) përdorin për të kontrolluar

Teknikat e një manipuluesi synojnë t’i bëjnë të tjerët të dyshojnë në realitetin e tyre, duke dhënë përshtypjen se ai ka gjithmonë të drejtë edhe nëse nuk ëshë vërtet kështu. Taktikat e gaslighterit synojnë ta bëjnë viktimën të vërë në dyshim realitetin e tij, duke e bërë atë të duket si një hero. Këto fraza janë një pjesë thelbësore e…

Learn More

Rivaliteti motër-vëlla, të vërteta dhe mite

Një prej dinamikave më të rëndësishme në familje është raporti mes fëmijëve, pra mes motrave e vëllezërve. Mënyra sesi i ndërtojmë këto marrëdhënie që herët në vegjëlinë tonë është një tregues i rëndësishëm edhe i mënyrës sesi më vonë në jetë do të ndërtojmë dhe marrëdhëniet me të tjerët, sesi do të pozicionohemi në raportet shoqërore, familjare dhe me fëmijët…

Learn More

“Psikovampirët”: cilët janë llojet e njerëzve që na grabisin energjinë pa e kuptuar? Nga Eduart Tafa, psikolog

Nocioni “psikovampir”  eshte nje nocion metaforik per te emertuar me lehte njerezit te cilet na rrembejne energji. Cdo njeri e njeh ndjesine, kur nepermjet takimit me nje person tjeter kupton se po humb energji emocionale, psikike, mendore apo fizike.   Te kesh nje person qe shprendan pozitivitet dhe ndikon ne formimin tend eshte dicka favorizuese. Ndikimi i njerezve ndaj nesh…

Learn More

Si të dallojmë sjelljen pasiv-agresive; buzëqeshja që fsheh inat dhe zemërim! Nga Eduart Tafa, psikolog

Njerëzit pasivë-agresivë veprojnë në mënyrë pasive, por janë fshehtësisht agresivë. Ata në thelb janë njerëz që vonojnë ose parandalojnë dhe përpiqen të bllokojnë çfarë ju dëshironi. Zemërimi i tyre i pavetëdijshëm transferohet mbi ju dhe ju bëheni të irrituar dhe të zemëruar. Zemërimi juaj është i tyre, ndërsa ata me qetësi mund të pyesin: Pse po zemërohesh kaq shumë? Dhe…

Learn More

Si ndikon karantinimi në marrëdhënie me partnerin? Këshilla për të menaxhuar tranzicionin në ҫift. Nga Eduart Tafa, psikolog

Me përhapjen e koronavirusit (COVID-19), pjesa më e madhe e  njerëzve ka qenë në  izolim në shtëpi, gjë që për shumë çifte do të thotë të kaloni shumë më tepër kohë së bashku. Mund të ketë shumë përfitime për këtë, megjithatë mund të ketë disa sfida pasi çiftet shikojnë edhe ndryshimet në marrëdhëniet e tyre. Marrëdhëniet që ne formojmë me…

Learn More