Elementi i të mirës dhe të keqes në përrallat e fëmijëve, nga psikologia Lorela Garuli

Përrallat janë ndër elementet kryesore përmes të cilave rritet një fëmijë. Që të vegjël, prindërit u lexojnë atyre libra që përshtaten me moshën e tyre dhe gjithë fëmijëria është e mbushur me personazhe përrallash. Këta të fundit, janë gjithmonë të paraqitur bardhezi, ose shumë të mirë, ose shumë të këqinj. Si ndikon kjo gjë tek fëmijët dhe te rritja e…

Learn More

Përralla për fëmijët, dëgjimi i tyre po aq i mirë e me përfitime sa leximi

Leximi i një tregimi ose një përralle është shumë i mirë. Por është po aq mirë t’i dëgjosh ato. Për këtë arsye, është kaq e rëndësishme që nëna dhe babai t’u tregojnë përralla fëmijëve. Një demonstrim tjetër i efektit pozitiv të leximit dhe dëgjimit vjen nga një studim i kryer nga një ekip studiuesish nga Universiteti i Kalifornisë në Santa…

Learn More

Pse duhet t’u tregojmë fëmijëve përralla?

Duke qenë se përrallat tregohen në moshë të hershme, pa më të voglin dyshim, ndikimi i tyre është shumë i madh dhe roli i tyre është përcaktues në zhvillim. Një zhvillim i shëndetshëm përfshin pa përjashtim dhe një fëmijëri të pasur me rrëfim përrallash, të cilat janë njëkohësisht argëtuese dhe jashtëzakonisht edukuese. Fëmija ka nevojë të gjejë veten dhe të…

Learn More