Shenjat që nuk duhet të anashkaloni te fëmijët adoleshentë

Nëse jeni prind i një fëmije në fazën e adoleshencës psikiatria, e diplomuar në psikologji klinike, Rosalba Trabalzini, jep disa këshilla lidhur me simptomat psikike që prindërit nuk duhet të nënvlerësojnë tek fëmijët e kësaj moshe. Depresioni: fillon me një ndjenjë të vazhdueshme mërzie dhe humbje të interesit ndaj aktiviteteve, mendon dhe sillet negativisht. Fëmija mund të shfaqë edhe kriza…

Learn More

Si manifestohen ankthi dhe depresioni te fëmijët? Kujdes nga këto shenja

Edhe pse shumë besojnë se ankthi dhe depresioni janë çrregullime të zakonshme, veçanërisht në moshën madhore, në realitet nuk është kështu: ato janë gjithnjë e më të zakonshme edhe tek fëmijët dhe adoleshentët. Pandemia e Covid-19 vetëm sa i ka përkeqësuar gjërat, mes bllokimeve, kufizimeve, izolimit. Për të ndihmuar fëmijët e tyre të përmirësohen, prindërit mund të ndjekin strategji të…

Learn More

Problemet e shendetit mendor te femijëve dhe kujdesi që duhet te tregojnë prindërit

Nje nga prioritet me te medha i te qenit prind eshte plotesimi inevojave te ndryshme te femijes, nese ata jane te uritur – ti ushqejme ata, nese ata vriten – ti mjekojme ata, nese kane ftohte – ti veshim ata,  nese jane semur ti cojme te mjeku etj. Dhe te gjitha keto nevoja te femijes prindi perpiqet ti plotesojë meurgjence,…

Learn More

Ndikimet e pandemisë në shendetin mendor të fëmijëve dhe adoleshentëve

Ka hulumtime të shumta që nxjerrin në pah sesi nivelet e larta të stresit dhe izolimit mund të ndikojnë në zhvillimin psiko-fizik të fëmijëve dhe adoleshentëve, edhe në afat të gjatë, me efekte më të rënda për ata që gjenden në situata të varfërisë ekonomike, sociale dhe arsimore. Kjo shpjegon pse pandemia po rrezikon seriozisht shëndetin mendor të fëmijëve. Çrregullime…

Learn More