Cilat janë lojërat stimuluese për fëmijët nga 6muajsh–1 vjeç? Nga Xhuljana Belishaku, psikologe

Të mësuarit përmes lojës është një nga mënyrat më të rëndësishme që fëmijët mësojnë dhe zhvillojnë. Loja ështënjë aktivitet  ku fëmijët  tregojnë aftësinë e tyre të jashtëzakonshme për eksplorim, imagjinatë dhe vendimmarrje. Foshnja fillon të eksperimentojë botën e tij gjatë 6 muajve të pare të jetës. Por, ai nuk ka bërë  hulumtime, ai sapo e fillon. Tani eksplorimet e tij…

Learn More

Këshillat e logopedëve: nëse doni që fëmija të mësojë një gjuhë të re, largojeni nga ekranet!

Sfida e dygjuhësisë Një nga shqetësimet më të mëdha të prindërve sot, është ndikimi i një gjuhe të dytë në të folurin e fëmijës. Shpesh dëgjojmë fraza si: “Po, fëmija im ka mësuar nga TV alfabetin/numrat në anglisht por nuk i thotë në shqip” ose si “Kur luan në telefon e hap vetë çfarë do në YouTube, por nuk di…

Learn More

Prishja e dhëmbëve të fëmijëve, faktorë shkaktarë dhe si ta parandalojmë

Dr Ledja Adri, stomatologe   Prishja e dhëmbëve fillon që në fëmijërinë e hershme dhe faktorët që ndikojnë janë të shumtë, duke nisur nga koha e mbajtjes së biberonit, përdorimi i barnave, ushqimet që konsumohen si dhe kujdesi që ndiqet në larjen e tyre. Një ndër problematikat më të shpeshta të dhëmbëve që shfaqet tek moshat nën 5 vjeç është kariesi…

Learn More

Përse është e rëndësishme që të mësojmë gjatë gjithë jetës? Nga Anxhela Dokolli, psikologe

Mësimi gjatë gjithë jetës është “ndjekja e vazhdueshme, vullnetare dhe e vetë-motivuar e njohurive, për arsye personale ose profesionale. Shpesh here ne priremi te mendojmë që mësimet do të mbarojnë sapo të mbarojë shkolla dhe universiteti. Kjo nuk është e vërtetë sepse mësimi është një proces që nuk mbaron kurrë, sigurisht nëse tek individët ekziston vullneti dhe dëshira e mirë…

Learn More

“O ma si kam lindur unë?” Si t’i flasësh fëmijës mbi seksualitetin? Nga Sibora Kalluci, psikologe zhvillimi

Kur vjen tema e seksualitetit, pyetjes së njohur “Si kemi ardhur në jetë” apo pyetjeve që lidhen me ndryshimet gjinore gabimi i parë dhe që jep një edukim jo të shëndetshëm është stepja, frika dhe anashkalimi i përgjigjes nga prindi. Cilat janë disa nga format e gabuara që prindërit përgjigjen? -“ O ma si kam lindur unë?”- pyet femija -“Ҫfarë…

Learn More

Si ndihmon arti në zhvillimin e imagjinatës së fëmijëve? 6 mënyra sesi prindërit mund të nxisin fëmijët. Nga Aurora Lushej, logopede.

Fëmijët e vegjël janë mjeshtra të momentit; ata e adhurojnë mënyrën sesi boja shpërndahet në letër, sa fantastike është kur hedhin xixa apo tingulli i këndshëm i kalimit të penelit mbi fletë.   Ndryshe nga fëmijët më të mëdhenj dhe të rriturit, pjesa më e madhe e fëmijëve të vegjël, nuk janë të vetëdijshëm se çfarë po bëjnë apo të…

Learn More