Varësia nga interneti shkakton ndryshime fiziologjike, si ta kuptojmë nëse e kemi?

Një grup studiuesish italo-britanikë kanë zbuluar se varësia nga interneti shkakton ndryshime të vërteta fiziologjike: rritje të presionit të gjakut dhe vlerave të rrahjeve të zemrës. Ndryshimet që, shpjegojnë të njëjtët studiues të Universiteteve Shtetërore të Milanos dhe Swansea (Uells, Mbretëria e Bashkuar), nuk janë aq të ndryshme nga ato që shkaktohen nga varësia ndaj substancave të tilla si alkooli, kanabisi dhe heroina.

Ndryshimet fiziologjike

Edhe pse ka kohë që flitet për “varësinë nga uebi”, studimi italo-britanik, i botuar në revistën shkencore “Plos One”, është i pari që demonstron fillimin e ndryshimeve reale në nivelin fiziologjik që shkaktohen tek subjektet që përdorin ueb në mënyrë problematike nga ankthi i shkaktuar nga privimi i internetit. Siç shpjegon Phil Reed nga Universiteti Swansea, koordinator i studimit, “ne tashmë e dimë se njerëzit me varësi nga interneti ndiejnë ankth kur shkëputen, por tani kemi treguar se këto efekte psikologjike shoqërohen me ndryshime fiziologjike”.

Presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës rriten

Gjatë studimit, studiuesit gjetën një rritje mesatare prej 3-4% të rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut në mesin e subjekteve të ekzaminuar që kishin një lidhje tepër të ngushtë me internetin, dhe në disa raste dyfish, menjëherë pas shkëputjes nga uebi. Siç thekson Roberto Truzoli nga universiteti milanez, “nëse përdorimi problematik i internetit rezulton të jetë një varësi që nënkupton efekte tërheqëse fiziologjike dhe psikologjike, ose nëse i referohet më shumë detyrimeve, është një temë për t’u eksploruar, por këto rezultate duket se tregojnë se për disa njerëz, ka shumë të ngjarë që të përballen me varësinë nga Interneti”.

Gjendja e abstinencës – si në rastin e alkoolit, kanabisit dhe heroinës – mund të jetë përgjegjëse për nevojën, që disa njerëz, të lidhen sërish me uebin për t’u ndier më mirë, duke shkaktuar fenomenin e varësisë nga interneti.

Add Your Comment