Ndiheni shpesh të stresuar? Mund të jetë faji i urisë

Ulja e nivelit të glukozës, tipike kur jeni të uritur, lidhet me rritjen e stresit dhe humorin e keq.

Për disa njerëz kjo nuk është asgjë e re, sepse ata tashmë janë të vetëdijshëm se – të paktën në rastin e tyre – uria rrit stresin dhe humorin e keq. Por tani një studim i kryer nga hulumtuesit në Universitetin e Guelph, Kanada, ka treguar se rënia e glukozës që një person përjeton kur është i uritur mund të ndikojë në të vërtetë në humor, duke rritur negativitetin dhe zemërimin.

Sheqeri bie, stresi rritet

“Dikur isha skeptik kur njerëzit më thoshin se nëse do të ishin të uritur, do të mërziteshin. Tani e besoj. Hipoglikemia është një stresues i fortë fiziologjik dhe psikologjik”, shpjegon Francesco Leri nga Departamenti i Psikologjisë në Universitetin Kanadez, një nga autorët e studimit.

Glukoza dhe kortizoli

Studimi, i publikuar në revistën shkencore “Psychopharmacology”, u krye në laborator në grupe minjsh dhe theksoi sesi trupat e kafshëve reaguan duke rritur sasinë e kortizolit, një substancë e njohur gjithashtu për uljen e niveleve të glukozës në gjak (hipoglicemia) një “hormon stresi”, dhe nga pikëpamja e sjelljes u theksuan stresi tipik dhe sjelljet e humorit të keq. “Kur njerëzit mendojnë për disponimin negativ dhe stresin, ata mendojnë për shkaqe psikologjike, jo metabolike – shpjegon Thomas Horman, i cili drejtoi studimin. Por, ne zbuluam se edhe një konsum i ulët i ushqimeve mund të ketë një ndikim”.

Rrethi vicioz

Uria dhe disponimi i keq mund të krijojnë një rreth vicioz, sepse, shpjegojnë autorët e studimit, “nëse një person nuk ha siç duhet, ai mund të përjetojë një rënie të humorit, e cila nga ana tjetër mund të zvogëlojë oreksin, duke shkaktuar një rreth vicioz”. Një mekanizëm që në terma afatgjatë mund të ndikojë vazhdimisht në humor, duke përbërë një faktor rreziku për zhvillimin e sjelljeve të ngjashme me depresionin.

Sipas studiuesve, studimet e reja në këtë fushë mund të hapin skenarë të palëvruar në lidhjen midis depresionit dhe çrregullimeve të të ngrënit si bulimia, anoreksia dhe obeziteti.

Add Your Comment