“Fëmija im kupton por nuk flet” Çfarë duhet pasur kujdes? Nga Igresa Duka, logopede

Kjo është një fjali që kam dëgjuar shpesh nga prindërit që e sollën fëmijën e tyre për një vlerësim të të folurit dhe gjuhës. Ndërsa në shumicën e rasteve kjo ishte e vërtetë (fëmija e kuptonte në një nivel të përshtatshëm për moshën), kishte disa fëmijë që në fakt nuk e kuptonin se çfarë duhet të kishin. Ka fëmijë që janë të vërtetë…

Learn More

“Fëmija im kupton por nuk flet” Nga Igresa Duka, logopede

Kjo është një fjali që kam dëgjuar shpesh nga prindërit që e sollën fëmijën e tyre për një vlerësim të të folurit dhe gjuhës. Ndërsa në shumicën e rasteve kjo ishte e vërtetë (fëmija e kuptonte në një nivel të përshtatshëm për moshën), kishte disa fëmijë që në fakt nuk e kuptonin se çfarë duhet të kishin. Ka fëmijë që janë të vërtetë…

Learn More

Si të dallojme fëmijët me Çrregullime të Përpunimit të Gjuhës? Nga Igresa Duka, logopede

Si të dallojme fëmijët me Çrregullime të Përpunimit të Gjuhës (LPD) LPD është një paaftësi e të mësuarit që ndikon në përpunimin e gjuhës në tru. Çrregullimi mund të ndikojë në gjuhën e kuptuar (receptive ) dhe/ose gjuhën e folur ( ekspresive ). Çrregullimi mund të ndikojë në formën, përmbajtjen dhe/ose funksionin e gjuhës. • Llojet e çrregullimit të përpunimit…

Learn More

Si të flasim me fëmijët për ndjenjat?

Përveҫ nevojave dhe interesave, sjellja njerëzore drejtohet shpeshherë nga ndjenjat dhe emocionet, të cilat ashtu si shumë elementë të tjerë që i japin jetë marrëdhënieve njerëzore, do të edukohen dhe mësohen që në fëmijëri. Për këtë arsye, për të kuptuar sjelljen e fëmijëve dhe për të negociuar me ta, është e nevojshme që prindërit të kenë në vëmendje përjetimet ndjesore…

Learn More

Si të veprojmë me fëmijët që flasin me vonesë? 6 Këshilla për prindërit

  NGA LOGOPEDE ERTIOLA LUGJI   Aktivitetet për nxitjen e të folurit tek i vogli juaj, mund dhe duhet të ushtrohen në kushtet e shtëpisë, në rastet kur fëmija juaj nuk po prodhon fjalë për të komunikuar. Aktivitetet duhet të përfshijnë, si të folurit (formimi i tingujve), ashtu dhe gjuhën (përdorimi i fjalëve dhe renditja e tyre për të formuar…

Learn More

Pse duhet të zhvillojmë një fjalor emocional?

Identifikimi i gjendjeve të ndryshme emocionale na ndihmon të kemi një vetëdijësim më të lartë të ndjenjave tona dhe të dimë të përcaktojmë më shumë sesa thjesht “mirë” apo “keq”. Ky polarizim i mënyrës sesi ndihemi, nuk bën gjë tjetër vetëm se nxit ndjenjat e turpit dhe fajit. Kështuqë, është shumë e shëndetshme që të dimë të dallojmë dhe emërtojmë…

Learn More

Strategji të përshtatshme të të lexuarit në moshën parashkollore

Nga Igresa Duka, logopede   Studimet e  ndryshme  sugjerojnë se mënyra sesi u lexohet fëmijëve në moshën parashkollore është më e rëndësishme se koha që u lexohet atyre. Në një studim të kryer në kushtet e një ndërhyrjeje në shtëpi, ku prindërit u trajnuan të shtonin pyetjet e hapura për fëmijët e tyre gjatë leximit, u zbulua se mënyra dhe…

Learn More

Dashuria dhe personaliteti pasiv-agresiv; si të veprojmë kur partneri shfaq këtë lloj sjellje? Nga Eduart Tafa, psikolog

Mënyra sesi ju dhe partneri juaj trajtoni zemërimin dhe konfliktin luan një rol kryesor në suksesin e marrëdhënies tuaj. Lidhja e shpërblimit është e papajtueshme me ndjenjat e shtypura dhe komunikimin e kufizuar. Kur personi që e doni është pasiv-agresiv, ndershmëria emocionale dhe dialogu i hapur janë të vështira. Agresiviteti pasiv mund të jetë një lojë e vështirë për të…

Learn More