Sa më shumë aktivë në rrjetet sociale, aq më të palumtur

Një studim i hulumtuesve në Universitetin e Pensilvanisë, identifikoi lidhjen midis kohës së kaluar në rrjetet sociale dhe shfaqjes së gjendjeve depresive. Platformat sociale, të cilat na lejojnë të lidhemi me njëri-tjetrin, në fakt rrisin perceptimin e vetmisë. Prandaj, të qenit shumë social rrit pakënaqësinë. Facebook, Instagram dhe Snapchat Hulumtimi që analizoi marrëdhënien midis kohës së kaluar në mediat sociale…

Learn More

Përdorimi i zgjatur i rrjeteve sociale na vështirëson marrjen e vendimeve të përditshme

Përdorimi i tepërt dhe i detyruar i rrjeteve sociale mund të jetë në gjendje të ndryshojë aftësinë për të marrë vendime, duke na bërë skllevër të pavendosmërisë së tepërt. Kjo është ajo që ndodh, në një mënyrë tashmë të dokumentuar, me përdorimin e drogës dhe lojërat e fatit. Shkenca nuk ka dhënë ende përgjigje të mjaftueshme për të sqaruar çështjen.…

Learn More

Instagrami shkak për depresion te të rinjtë?

Instagrami na tregon modele pothuajse të paarritshme të përsosmërisë dhe në planin afatgjatë, ata që i shikojnë këto pamje mund të demoralizohen dhe të bien në dëshpërim sepse ndihen përgjithmonë të papërshtatshëm dhe shumë larg modeleve të përsosmërisë që shohin të postuara. Dhe për këtë arsye, nga një pamje e thjeshtë, Instagrami mund të shndërrohet në një kërcënim real për…

Learn More

Jonathan Galindo, si të mbrojmë të vegjëlit? Nga Lorela Garuli

Jonathan Galindo është rreziku i ri i rrjeteve sociale, portreti i të cilit është i frikshëm dhe ngjall frikë. Një personazh anonim që gjurmon nëpër rrjet më të rinjtë e më të vegjëlit, si më të brishtë për të rënë pre e tij. Është një fenomen virtual i cili ka vënë në alarm prindër të fëmijëve dhe adoleshentëve, pasi ngjan…

Learn More

Bullizmi në rrjetet sociale; çfarë duhet të dimë dhe si mund të mbrojmë fëmijët? Nga Eduart Tafa, psikolog

Bulizmi është një model dallues për të dëmtuar dhe poshtëruar vazhdimisht dhe me qëllim të tjerët, konkretisht ata që janë më të vegjël, më të dobët, më të rinj ose në çfarëdo mënyre më të prekshëm se detyruesi. Ngacmimi mund të përfshijë sulme verbale (thirrje me emër dhe duke u tallur të tjerët), si dhe ato fizike, kërcënime dëmi, forma…

Learn More