Stresi dhe ankthi i vazhdueshëm në adoleshencë rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare

Kur ankthi në adoleshencë si dhe depresioni bëhen një gjendje e qëndrueshme, rreziku i sulmit në zemër në moshën madhore bëhet më i lartë. Hulumtimi nga Shoqata Evropiane e Kardiologjisë Ndryshimet e papritura të humorit, momentet e depresionit, ankthi i fortë janë fenomene të zakonshme në adoleshencë, megjithatë kur bëhen shumë të shpeshta ato mund të kenë pasoja në shëndet,…

Learn More

Terapia me kafshë shtëpiake, me shumë përfitim për studentët në universitet

Terapia me kafshë shtëpiake gjithashtu hyn në klasat e universitetit. Studentët shpesh i nënshtrohen stresit të rëndë për shkak të vazhdimësisë së mësimeve, takimeve, raporteve, provimeve dhe testeve, për të mos përmendur vënien në provë të autonomisë (për ata që ndërrojnë qytet) siç janë qiraja, shpenzimet personale, menaxhimi i detyrave shtëpiake dhe bashkëjetesa me bashkëmoshatarët. Kjo është arsyeja pse programet…

Learn More

Pesë mënyra për të mbajtur nën kontroll stresin

Mirëpo, përmes disa praktikave të thjeshta ne mund të mbajmë nën kontroll ndjeistë negative, në mënyrë që të bëjmë jetë më të paqtë. Pesë mënyra për të mbajtur nën kontroll stresin: 1. Fillojeni ditën me fjalë e mendime pozitive. Përpara se të ngriheni në mëngjes, mendoni që dita do jetë e bukur, që ju ndiheni mirë etj. 2. Kontrolloni frymemarrjen.…

Learn More

Si të ndaloni së ushtruari stres dhe “presion” mbi veten. Nga Eduart Tafa, psikolog

Ne përballemi me mjaft stres në jeten tone. Stresi mund të përkufizohet si çdo lloj ndryshimi që shkakton tendosje fizike, emocionale dhe psikologjike. Stresi është përgjigjja e trupit tuaj ndaj gjithçkaje që kërkon vëmendje ose veprim. Të gjithë e përjetojnë stresin në një farë mase. Mënyra se si i përgjigjeni stresit, bën një ndryshim të madh në mirëqenien tuaj të…

Learn More

“Psikovampirët”: cilët janë llojet e njerëzve që na grabisin energjinë pa e kuptuar? Nga Eduart Tafa, psikolog

Nocioni “psikovampir”  eshte nje nocion metaforik per te emertuar me lehte njerezit te cilet na rrembejne energji. Cdo njeri e njeh ndjesine, kur nepermjet takimit me nje person tjeter kupton se po humb energji emocionale, psikike, mendore apo fizike.   Te kesh nje person qe shprendan pozitivitet dhe ndikon ne formimin tend eshte dicka favorizuese. Ndikimi i njerezve ndaj nesh…

Learn More

Si mund t’ja komunikojmë divorcin fëmijëve “pa dhimbje”?

Në moshën shkollore, fëmijët e kuptojnë shumë mirë se cfarë po ndodh në familjen e tyre. Edhe në rastin më të mirë kur është fjala për një divorc i cili po vjen si rrjedhojë e një vendimi të përbashkët, familja ka për detyrë të kujdeset që ky ndryshim të mos jetë traumatik për fëmijën Megjithatë, kjo i duhet shpjeguar me qetësi…

Learn More

Në funksion të qetësisë së fëmijëve: një teknikë e thjeshtë për t’u aplikuar në situata stresante. Nga Lorela Garuli, psikologe.

Fëmijët nuk i shpëtojnë stresit dhe frikës që ngjarjet aktuale të lidhura me COVID-19 na shkaktojnë. Në këtë shkrim gjeni një teknikë të thjeshtë të cilën mund ta përdorim në formë loje. Qëllimi i saj është të na ndihmojë ne si të rritur të kuptojmë më mirë se çfarë e ndihmon fëmijën për t’u ndjerë i sigurt dhe të përpiqemi të…

Learn More

Si të ndryshojmë mënyrat stresante të të menduarit? Disa teknika nga Anjeza Livanaj, psikologe

Të gjithë në momente të caktuara ndihemi të stresuar, apo themi që “Jam në stres”. Ai mund të jetë në formën e ndryshimeve trupore, ndryshimeve emocionale dhe ndryshmeve të sjelljes. Edhe pse duken të ndryshme, të treja këto mundësi mund të shfaqen në çastin kur ju përballeni me një situatë stresante.   Trupi juaj reagon Kur ju jeni në gjendje…

Learn More