Ankthi në fëmijëri, llojet më të shpeshtë përgjatë rritjes. Nga Lorela Garuli

Pjesa më e madhe e fëmijëve përjetojnë ankth të mirëfilltë apo caste ankthi në periudha të caktuara të fëmijërisë. Disa nga frikërat më të zakonshme të të sapolindurve dhe fëmijëve deri 2 vjec kanë të bëjnë me frikën nga ndarja, nga zhurmat e tingujt e fortë, njerëzit e huaj e të panjohur. Nga mosha 2 deri në 4 mund të…

Learn More

Ankthi në fëmijëri, llojet më të shpeshtë përgjatë rritjes. Nga Lorela Garuli

Pjesa më e madhe e fëmijëve përjetojnë ankth të mirëfilltë apo caste ankthi në periudha të caktuara të fëmijërisë. Disa nga frikërat më të zakonshme të të sapolindurve dhe fëmijëve deri 2 vjec kanë të bëjnë me frikën nga ndarja, nga zhurmat e tingujt e fortë, njerëzit e huaj e të panjohur. Nga mosha 2 deri në 4 mund të…

Learn More

Shenjat që nuk duhet të anashkaloni te fëmijët adoleshentë

Nëse jeni prind i një fëmije në fazën e adoleshencës psikiatria, e diplomuar në psikologji klinike, Rosalba Trabalzini, jep disa këshilla lidhur me simptomat psikike që prindërit nuk duhet të nënvlerësojnë tek fëmijët e kësaj moshe. Depresioni: fillon me një ndjenjë të vazhdueshme mërzie dhe humbje të interesit ndaj aktiviteteve, mendon dhe sillet negativisht. Fëmija mund të shfaqë edhe kriza…

Learn More

Shëndeti mendor, gjysma e të gjitha çrregullimeve zhvillohen para moshës 15 vjeçare

Çrregullimet mendore në 50% të rasteve kanë një origjinë shumë të hershme, duke rezultuar që pacientët të kenë mbushur moshën 15 vjeçare. Shëndeti mendor, të dhëna alarmante Përhapja e hershme e çrregullimeve mendore tashmë tek adoleshentët është një zbulim shqetësues, i shoqëruar me numrin e ulët alarmues të diagnozave, aksesin e dobët në kujdes nga të rinjtë, por edhe mungesën…

Learn More

Gjendja e adoleshentëve në botë: më shumë se 1 në 7 vuajnë nga çrregullime të shëndetit mendor

Më shumë se një në 7 adoleshentë midis 10 dhe 19 vjeç jeton me një çrregullim mendor të diagnostikuar, ndërsa ankthi dhe depresioni përbëjnë 40% të të gjitha diagnozave në këtë grupmoshë. Po flasim për 89 milionë djem dhe 77 milionë vajza. Të dhënat, të cilat paraqiten në tablonë e shëndetit mendor të adoleshentëve në botë, vijnë nga raporti i…

Learn More

Pagjumësia për shkak të pajisjeve dixhitale, kujdesi që duhet treguar ndaj fëmijëve

Drita e pajisjeve dixhitale është gjithmonë e dëmshme, por sidomos në mbrëmje, sepse mund të shkaktojë shqetësime të gjumit. Deri në atë pikë sa tani ekspertët po flasin për pagjumësinë e smartfonëve edhe për fëmijët. Stimujt elektronikë Stimujt elektronikë dëmtojnë gjumin. Hulumtimet, sot, thellohen në pyetjen duke u fokusuar në nivelet e stresit që mund të shkaktojnë. Sipas studimit, të…

Learn More

Covid 19, të rinjtë të fiksuar pas pamjes fizike

Prej një kohe të gjatë tashmë, adoleshentët kanë qëndruar në shtëpi më tepër se zakonisht, për shkak të pandemisë Covid 19. Si fillim ishte karantina totale, e më pas kufizimet në orare, dalje, mbyllja e shumë ambienteve ku mund të argëtoheshin. E ndërsa prindërit përfituan nga kjo kohë për të eksperimentuar me receta të ndryshme, të rinjtë gjithnjë e më…

Learn More

Adoleshenti me çrregullimin e vëmendjes me hiperaktivitet dhe familja; sugjerime praktike. Nga Lorela Garuli

Është shumë e rëndësishme të krijohet aleanca e mirë e komunikimit në këtë moshë me fëmijën, që sigurisht kërkon durim dhe nuk është një detyrë e lehtë për familjet. Ҫështja është, se kërkohet më shumë kujdes kur hyjnë në adoleshencë pasi problematika që lidhen me abuzimin ndaj substancave, sjelljet antisociale, pjesëmarrja në aktivitete me rrezikshmëri të lartë, konfliktet fizike me…

Learn More