Rritet përdorimi i antidepresantëve, çfarë duhet të dimë për këto medikamente

Nga Valeria Pini, La Repubblica Sipas të dhënave të fundit, në Itali dhe në mbarë botën po konsumohen gjithnjë e më shumë. Në Shtetet e Bashkuara antidepresantët janë deri tani barnat më të përshkruara nga mjekët. Ato janë ndër medikamentet më të shitura dhe konsumi po rritet në mbarë botën. Sa i përket sasisë së përdorimit jo më larg se…

Learn More

Tre faktorët që ndikojnë drejtpërdrejt në shëndetin mendor

Shëndeti mendor është një temë shumë e gjerë dhe janë të shumë faktorët që ndikojnë në mirëqenien e tij, por sipas shkencëtarëve në Universitetin e Otagos, ekzistojnë lidhje të rëndësishme midis mirëqenies psikologjike dhe gjumit, aktivitetit fizik dhe konsumit të frutave dhe perimeve. Përqendrimi në këto zakone është një mënyrë e miratuar nga shkenca për të rritur humorin tuaj dhe…

Learn More

Meditimi jo gjithmonë është zgjidhja e problemeve të shëndetit mendor

Meditim dhe vëmendje. Teknikat e relaksimit dhe vizualizimit konsiderohen si ilaç për të gjitha sëmundjet e shëndetit mendor: depresionin, ankthin dhe stresin. Por nuk është aspak kështu. Sipas rishikimit të parë sistematik mbi këtë temë, rreth një në 12 njerëz që provojnë meditimin e gjejnë veten të përballen me një efekt negativ të padëshiruar, zakonisht një përkeqësim të depresionit ose…

Learn More

Si e përkeqëson shëndetin mendor komunikimi dixhital për punën

Të mos merrje asnjë mesazh dhe email pas orarit zyrtar të punës, dikur ishte qëllimi për shumë punonjës zyre. Por ky mision u bë i pamundur për shumë njerëz që kaluan në punë në distancë gjatë pandemisë dhe u përballën me një sulm të mbledhjeve të “Zoom”, apo platforma të tjera dixhitale. A mund të marrin në konsideratë faktin se…

Learn More

Shëndeti mendor, gjysma e të gjitha çrregullimeve zhvillohen para moshës 15 vjeçare

Çrregullimet mendore në 50% të rasteve kanë një origjinë shumë të hershme, duke rezultuar që pacientët të kenë mbushur moshën 15 vjeçare. Shëndeti mendor, të dhëna alarmante Përhapja e hershme e çrregullimeve mendore tashmë tek adoleshentët është një zbulim shqetësues, i shoqëruar me numrin e ulët alarmues të diagnozave, aksesin e dobët në kujdes nga të rinjtë, por edhe mungesën…

Learn More

Rëndësia e ushqyerjes në shëndetin mendor të fëmijëve

Mendje e shëndoshë në trup të shëndoshë…. Një lidhje e dukshme, por ende për t’u eksploruar, bashkon zgjedhjet e ushqimit dhe mirëqenien mendore. Dhe në rastin e shumë të rinjve duket se ka një rëndësi thelbësore. Lidhur me këtë tematikë është kryer një hulumtim me rreth 9000 nxënës në 50 shkolla angleze, që tregon sesi fëmijët dhe të rinjtë që…

Learn More

Gjendja e adoleshentëve në botë: më shumë se 1 në 7 vuajnë nga çrregullime të shëndetit mendor

Më shumë se një në 7 adoleshentë midis 10 dhe 19 vjeç jeton me një çrregullim mendor të diagnostikuar, ndërsa ankthi dhe depresioni përbëjnë 40% të të gjitha diagnozave në këtë grupmoshë. Po flasim për 89 milionë djem dhe 77 milionë vajza. Të dhënat, të cilat paraqiten në tablonë e shëndetit mendor të adoleshentëve në botë, vijnë nga raporti i…

Learn More

Efektet e shëndetit mendor tek te burgosurit e liruar së fundmi nga Eduart Tafa

Largimi nga burgu nuk është aq i thjeshtë sa dalja nga dera dhe kthimi në jetën që kishit më parë. Për shumë njerëz, punët kanë humbur, marrëdhëniet janë dëmtuar dhe situatat e jetesës kanë ndryshuar. Ju mund të mos keni një rrjet social, mbështetje financiare, sigurim ose burimet e nevojshme për të siguruar një punë, për të gjetur një shtëpi,…

Learn More

Qytetet e ndotura rrisin rrezikun e çrregullimit të bipolaritetit dhe depresionit

Që ndotja dëmton shëndetin është një fakt i vërtetuar. Por si konfirmim i mëtejshëm vjen një studim i kryer nga Universiteti i Çikagos, i botuar në revistën shkencore “Plos Biology”, sipas të cilit jetesa në qytet dhe me një përqindje të lartë të smogut mund të favorizojë sëmundjet neuropsikiatrike si çrregullimi bipolar dhe depresioni. E gjithë kjo mund të varet…

Learn More

Si ndikon vetmia në shëndetin mendor dhe fizik?

Ne të gjithë kemi nevojë për momente shkëputjeje, momente në të cilat të jemi vetëm me veten dhe mendimet tona. Sidoqoftë, ne kemi një nevojë edhe më të madhe për të qenë me të tjerët: në fakt, ne jemi qenie shoqërore. Kur vetmia bëhet konstante dhe nuk është rezultat i një zgjedhjeje por i një domosdoshmërie, bëhet një kërcënim për…

Learn More