Lumturia dhe sporti, një kombinim i pathyeshëm

Qëndrimi fizikisht aktiv konsiderohet të jetë çelësi i lumturisë. Nuk është e nevojshme të bëhesh sportist, por mjafton një përpjekje e vogël gjatë javës për të rritur nivelin e endorfinës. Shanset për të qenë të lumtur janë 52% më të mëdha tek ata që janë shumë aktivë dhe reduktohen në pothuajse 30% për ata që janë pak më pak, duke…

Learn More

Sporti që ndihmon fëmijët me autizëm

Promovon gjithëpërfshirjen, mëson respektimin e rregullave, promovon shoqërinë dhe punën në grup, stërvit për t’u angazhuar: regbi është një sport vërtet përfitues nga shumë pikëpamje. Në të vërtetë, mund të jetë një ndihmë edhe për autizmin. Ato nuk janë të papajtueshme Në pamje të parë, regbi dhe autizmi janë të kundërta të skajshme. Në fakt, i pari është sporti që…

Learn More

5 arsye pse është i rëndësishëm aktiviteti fizik për fëmijët me aftësi ndryshe

Nga Mariglena Muci, pedagogji e specializuar   Aktiviteti fizik është i rëndësishëm për të gjithë fëmijët. Ushtrimet, jo vetëm ndihmojnë në shëndetin dhe mirëqënien e tyre, por gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin shoqëror dhe atë personal. Falë aktivitetit fizik, fëmijët dhe adoleshentët mund të përmirësojnë veten, të rrisin vetëvlerësimin, të përforcojnë marrëdhëniet shoqërore dhe të kapërcejnë kufizimet.…

Learn More

Sporti është jetë; pse fëmijët duhet të angazhohen që në vegjëli?

Nga Glen Herri, trainer futbolli per femije Sporti ne pergjithesi sjell shume perfitime, si fizike, ashtu dhe psikologjike tek femijet e te gjitha moshave. Futbolli eshte nje sport kolektiv i cili i ben femijet sociale dhe i ndihmon te krijojne idene e bashkepunimit ne grup. Permes futbollit, ata rrisin sistemin imunitar dhe zhvillojne reflekset. Gjithashtu eshte nje menyre shume e…

Learn More

Katër këshilla si t’i inkurajoni fëmijët të kryejnë akivitet fizik

Sipas udhëzimeve ndërkombëtare lidhur me shëndetin e fëmijve, këshillohet që ata të kryejnë 60 minuta aktivitet fizik të moderuar në ditë. Kjo mund të tingëllojë shumë e vështirë për prindërit, por nuk bëhet fjalë për ushtrime intese siç mund të përytyrohen ato në plasestër. Ushtrimet fizike mund të jenë edhe zbavitëse, argëtuese, qoftë edhe duke kërcyer me mzuikë në sfond,…

Learn More

Përfitimet që sjell sporti tek fëmijët me aftësi ndryshe

Nga Majre Levenishti, psikologe Po jetojmë në kohëra ndryshimesh të shpejta dhe teksa papritur gjendemi të përfshirë në një vorbull dinamikash të reja e të papergatitura për rolin që mbartim, numri i fëmijëve me aftësi ndryshe është në rritje dhe shoqëria është përgjegjëse në respektimin e të drejtave të tyre për arsimim dhe aktivitete të ndryshme sportive dhe kulturore. Zhvillimi…

Learn More