Puna me turne rrit rrezikun e depresionit, sidomos te vajzat dhe gratë

Punët që përfshijnë turnin e natës, për shembull në spitale, polici, siguri, nuk janë pa efekte anësore për punëtorët. Një numër i pamjaftueshëm i orëve të pushimit, përmbysja e ciklit gjumë-zgjim dhe fakti që këto janë pothuajse gjithmonë detyra me përgjegjësi të konsiderueshme gjenerojnë një shkallë të lartë stresi. Sidomos në lidhje me gratë. Rreziku i turneve shumë të gjata…

Learn More

Inflamacioni i zorrëve shkakton ankth dhe depresion

Në revistën e njohur shkencore “Science”, një ekip studiuesish nga Humanitas në Milano i koordinuar nga profesoresha Maria Rescigno, drejtuese e Laboratorit të Imunologjisë Mukozale dhe Mikrobiotike dhe profesoreshë e Patologjisë së Përgjithshme në Universitetin Humanitas, ka publikuar rezultatet e një studimi që hap skenare të reja në njohjen e funksionimit të njërës prej barrierave midis qarkullimit të gjakut dhe…

Learn More

Qytetet e ndotura rrisin rrezikun e çrregullimit të bipolaritetit dhe depresionit

Që ndotja dëmton shëndetin është një fakt i vërtetuar. Por si konfirmim i mëtejshëm vjen një studim i kryer nga Universiteti i Çikagos, i botuar në revistën shkencore “Plos Biology”, sipas të cilit jetesa në qytet dhe me një përqindje të lartë të smogut mund të favorizojë sëmundjet neuropsikiatrike si çrregullimi bipolar dhe depresioni. E gjithë kjo mund të varet…

Learn More

A ekziston një lidhje mes inflamacionit dhe depresionit?

A mund të përdoren anti-inflamatorë për të trajtuar depresionin? Hetime të mëtejshme do të nevojiten për ta konfirmuar këtë, por një studim, i botuar në “American Journal of Psychiatry”, pohon lidhjen midis sëmundjes së depresionit dhe inflamacionit. Proteina reaktive C rritet Hulumtimi i ri nga King’s College London, i botuar në “American Journal of Psychiatry” zbuloi se njerëzit me depresion…

Learn More

Çrregullimi afektiv sezonal, si ta dallojmë? Nga Eduart Tafa, psikolog

Çrregullimi afektiv sezonal (SAD) është depresioni që shkaktohet nga ndryshimi i stinëve, zakonisht kur fillon vjeshta. Disa njerëz mund të marrin një version të butë të SAD të njohur si “bluza e dimrit”. Eshtë normale të ndiheni pak me humor te rene gjatë muajve të ftohtë. Por SAD e plotë shkon përtej kësaj është një formë depresioni. Njerëzit me SAD…

Learn More

Fëmijët që ndihen të përkrahur kanë më pak gjasa të preken nga depresioni kur rriten

Mbështetja dhe dëgjimi i fëmijëve, shfaqja e interesit për jetën e tyre të përditshme dhe ndihma e tyre në kohë të vështira mund t’i ndihmojë ata të kenë një zhvillim të shëndetshëm psiko-emocional. Sipas një studimi të botuar në “Jama Pediatrics”, fëmijët që ndihen të mbështetur dhe të dëgjuar nga familja dhe shkolla do të kenë më pak gjasa të…

Learn More

A ka predispozita gjenetike depresioni? Mund të trashëgohet nga nëna te fëmija?

Depresioni është një nga ato sëmundje që kanë qenë “në hije” për një kohë të gjatë. Megjithatë, sot depresioni është në qendër të vëmendjes pikërisht sepse shkaqet e tij kërkohen edhe në gjenetikë dhe predispozita familjare. Në qendër të shumë studimeve Në fakt, ka kërkime të shumta që kanë treguar se sa mund të jetë i trashëgueshëm depresioni. Kjo lloj…

Learn More

Instagrami shkak për depresion te të rinjtë?

Instagrami na tregon modele pothuajse të paarritshme të përsosmërisë dhe në planin afatgjatë, ata që i shikojnë këto pamje mund të demoralizohen dhe të bien në dëshpërim sepse ndihen përgjithmonë të papërshtatshëm dhe shumë larg modeleve të përsosmërisë që shohin të postuara. Dhe për këtë arsye, nga një pamje e thjeshtë, Instagrami mund të shndërrohet në një kërcënim real për…

Learn More

Jo gjithmonë meditimi është zgjidhja e duhur për të luftuar depresionin

Teknikat e relaksimit dhe vizualizimit si për shembull meditimi konsiderohen ilaç për të gjitha sëmundjet e mendjes: depresioni, ankthi dhe stresi. Por, jo gjithmonë funksionojnë. Sipas rishikimit të parë sistematik mbi këtë temë, rreth një në 12 njerëz që provojnë meditimin përballen me një efekt negativ të padëshiruar, zakonisht një përkeqësim të depresionit ose ankthit apo edhe shfaqjen e këtyre…

Learn More